EYT’de son dakika açıklaması: EYT yasası ne zaman çıkacak? AK Parti’den açıklama geldi
8 Eylül 1999’da yürürlüğe giren kanunla Türkiye’nin gündemine girdi. EYTmilyonlarca kişiye konsept. emeklilikYolun açılmasıyla birlikte analiz edildi.
Yasanın Meclis’te kabul edilmesinin ardından sigortalılık şartlarını yerine getiren, prim gün kriterini sağlayan ve ödeme yapanlar yaşa bakılmaksızın emekli olabilecek.
AK Parti Kümelenme Başkan Yardımcısı Mustafa Elitaş, milyonlarca EYT’linin beklediği yasayla ilgili açıklamalarda bulundu.
EYT yasası ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı. “Hukuk tekniğine uygun çalışmalar yürütecek”Elitaş’ı anlatan, “EYT ile ilgili çalışmaları bitireceğiz ama bizden tarih istemeyin. Muhalefet 20 kişi ile meclisi bloke edebilir”sözlerini kullandı.
EYT kimleri kapsıyor?
23 yıllık sorunun tahlili teklifinden 8 Eylül 1999’dan önce işe başlayanları kapsayacak. 2 milyon 250 bin kişi faydalanacak EYTRastgele bir yaş sınırı olmayacak.
EYT ile ilgili yasalaşma süreci gerçekleşmediği için şu anda yapılan başvurular geçerli olmayacaktır. Hukuki süreç tamamlandıktan sonra başvurular e-Devlet üzerinden SGK’ya yapılacak.
EYT başvuru koşulları nelerdir?
Emeklilik için prim günü, sigortalılık süresi ve yaş kuralı vardır. EYT’liler ilk iki şartı yerine getirdikleri takdirde veya ne zaman yerine getirdikleri takdirde yaşlarına bakılmaksızın emekli olabilecekler.
SSK’lılar için 5000 prim gün, kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl. BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’nda kadınlar için 20 tam yıl (7200 prim gün), erkekler için 25 tam yıl (9000 prim gün).
Borçlu emekli olunabilir mi?
Sigortalı askerliğini işe başlamadan önce yapmışsa ve sigortalılık başlangıç tarihi 9 Eylül 1999 – 8 Mart 2001 tarihleri arasında ise 18 aylık askerlik borcunu ödediği tarihlerde sigortalılık başlangıç tarihi geri alınır. borçlular. Sadece sigorta başlangıcını 8 Eylül 1999’a getirmek için borç almak yeterlidir.
EYT’liler ne kadar maaş alacak?
Emekli maaşları prim gün sayısına ve çalışma saatlerine göre değişmektedir. Burada 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası çalışma saatlerine göre farklı düzeyler bulunmaktadır.
Öncelikle yasanın çıkmasını bekleyeceğiz. Kanunun yürürlüğe girdiği ayda emeklilik dilekçesi verenlerin ilk maaşı, dilekçeyi takip eden ayın birinci günü itibarıyla ödenecek.