Haber

Tevfikiye köyü Hıdırellez kutlamalarını 35 yıl sonra Troya Antik Kenti’nde gerçekleştirdi.

Çanakkale’nin Tevfikiye köyünde yaşayan vatandaşlar, Hıdırellez geleneklerini ve etkinliklerini 35 yıl sonra Truva antik kentinde kutladı.

Tevfikiye köyünde yer alan 5 bin 500 yıllık tarihe sahip Troya Antik Kenti, 35 yıl önce ören yeri ilan edilince burada yaşayan vatandaşlar, asırlık kutlama geleneklerini bıraktı.

Troya Müzesi’nin açılışının ardından müze yönetimi bölgede yaşayan vatandaşlarla toplantılar ve istişarelerde bulundu.

Yapılan toplantılarda yönetime iletilen konuların başında gelen klasik kutlamalar, bu yıl itibarıyla alınan izinler kapsamında 35 yıl aradan sonra yapıldı.

Yüzyıllardır devam eden klasik Hıdırellez kutlamalarında Tevfikiyeliler ateş yakar, salıncaklarda sallanırdı.

Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, iddiaya ilişkin yaptığı açıklamada, köylülerin en çok talep ettiği bir noktayı yerine getirdikleri için memnun olduklarını söyledi.

Bu geleneğin, kayboluşun 35. yılında köy halkının cet ve dedelerinin kutlandığı alanda yerde sürdürüldüğünü vurgulayan Gölcük, bölge halkının en önemli geleneklerinden birinin 6 Mayıs’ta yerine getirildiğini hatırlattı, Ören yerinin kapıları bölge halkına ücretsiz olarak açılarak, birlikte maniler söylendi, oyunlar oynandı. Çocuklarımız salıncaklarda sallandı ve bu Hıdırellez geleneği küçüğünden büyüğüne, 35 yıl sonra bu bölgeye geldik.Köy muhtarımız ve Troya Arkeoköy Esnaf ve Sanatkarlar Derneği işbirliği ile etkinliğimizi gerçekleştirdik.Hızır ve İlyas ile bir kez daha Troya’ya bağlandık.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu